antep te bayramlarda yapilan tatlilar ve hamur isleri
dominos pizza
garataş 2.bölgeye gederkende var .lezzetleri harika
inayet ossun
allah versin manasında gullanılır
eskili ufak sozluk 4 yasinda
nice 4,40,400lü yıllara..
ken
eşkiliufaksözlük ile ilgili istekler
yazı tipini değiştirmek..
gaziantep
gaziantep deyince
nilhan aras
metro kültür yayınları
(güzel bir kitap)
bir kelime oyunu oynamaya kalksak şehir isimleriyle... istanbul deyince akla gelenleri birkaç kelimeyle söyleyiversek... sonra, adana, urfa, izmir deyince akla gelenleri... peki gaziantep deyince neler gelir akla? ya da birkaç kelimeye sığdırmak mümkün mü bu şehri? sanıyorum bu sorunun en anlamlı cevabı nilhan arasın hazırladığı gaziantep deyince adlı kitapta...
nilhan aras, bir sosyolog, antropolog ve mutfak kültürü araştırmacısı gibi çalışarak ortaya çıkarmış gaziantep deyinceyi. bu kadar çok sosyal bilim bir araya gelince ve titizlikle bir saha çalışması yapılınca mükemmel bir kitap doğmuş. arasın kitabı gaziantep kültürü üzerine bir sözlü tarih çalışması. isminden de anlaşılacağı gibi gaziantep deyince akla gelenler ve elbetteki şehrin kültürünün öğeleri hakkında bu kitap. kahvehanelerinden patlıcanına, yesemekten rumkaleye, el sanatlarından bağ kültürüne kadar gaziantepi gaziantep yapanları öğreniyoruz nilhan aras sayesinde.
üç bölümden oluşan gaziantep deyincenin ilk bölümü şehrin mutfak dışındaki öğelerini anlatıyor. kitabın genelinde olduğu gibi bu bölümün konuları yaşayan tanıkların ağzından ve yazılı kaynaklara göndermelerle anlatılıyor. ikinci bölüm, gaziantep mutfağın en temel malzemelerine ve bu malzemelerle yapılan en karakteristik yemeklere ayrılmış. üçüncü bölümde ise yemek tarifleri yer alıyor. ancak bu tarifler şimdiye kadar alışık olduğumuz tariflerden biraz daha farklı. tarifi verilen yemekler birkaç kaynak kişi tarafından kendi yorumlarıyla aktarılıyor.
gaziantep deyincenin ayrıcalıklarından biri de içinde öykülerin olması. gaziantepin kültürünü anlatanlar bizzat orada yaşayanlar olunca, onların öykülerine tanık oluyoruz kitap boyunca. şehrin eski mekânlarından papirüs, kırkayak ve tahmis kahvesinin müdavimleri anılarıyla kitaba keyif katıyor. kuşo adıyla tanınan ve 65 yıldır tahmis kahvesinin müdavimi olan mehmet doğanla, elli yıllık müdavim niyazi dağu ile tanışırken mekânların geçirdiği değişimi onların ağızından öğreniyoruz. isim, şehir, hayvan oynuyormuşcasına okunabilir gaziantep deyince... nilhan aras bu oyunu sanki kendine göre değiştirmiş ve araştırdığı gaziantep kültürü üzerine kurmuş. şehrimiz gaziantep, tarihi, meyvesi,
sebzesi, maddi kültür öğeleri de oyunda yazılabilecek diğer başlıklar. evet,
gaziantep deyince neler geliyor akıllara?
bir çırpıda bulunanlar dışında eksik
kalan yerler için arasın kitabına başvurmak farz. gaziantep deyince, bu şehrin kültürünü özellikle mutfak kültürünü öğrenmek için iyi bir fırsat.
doğan çocuğun göbek bağının atıldığı yere göre yaşamının şekillendirilmesi
benimkini camıya atıklar. essahtan hoca oldum . kimi fakülteye,kimi camıya,kimi okullara..eyi olur zaarr
antep avradının titizlik hastalığı
tam garşı gomşu. allah düşmanımın başına vermeye. gadın gendini aşmış. evde balhondan aşaa silkelemediği şey galmadı. gazata kağıdını bile silkeliydi. böyük tencere mi desen ne gelirse aklına.bırakameym deydi zavallı gadın .hergun evi çıhariydi gomple.su parası aylık 300 tl geliydi. gocasondan dayak bile yiydi amma bırahamiydi.
salça dürümü
evde yemek olmayınca sığınacak tek liman ;"salça dürümü".içine guru yada teze nane.yanına ayran. yada yoğurt..ağzımın suyu ahtı yow
çocukların yarım orucunu köşkere diktirmek
öğle vahtına gadar tutardık.ertesi gunde öyle. ikisini bir edip bir oruc ederik.
antebin unlu falcilari
eversen yok demem
eversem çocuun olurda dediklerini duydum.
kavaklık
antep'deki insanların vazgecilmezi.küftelerin yoğruldugu sonra siporların yapıldıı yerdir.
anteplinin bir şey söylerken minimum 3 kez tekrarlaması
yaşanmış bir olay. bağ evinde cümbür cemaatt oturulmuştur.yemek vakti herkeş sıfrada.zaten yemeği görünce herkeş unudur ne yaptıgını..
ve dedemin sesi duyulur;
"-ekmek yohmiii..."
(*kimseden ses yok,insanlar yemegi gördü konuşulanı dahi duymadan hopp mideye yemekler.)
"yow ekmek yok mu ekmek ekmek ekmek"
yine ses yok..
ekmek yok muuu,yaw hele ordan ekmek ver ekmek...
(bu olayı kameraya alan babam iyi olay yakalamış.)
tipik antebim insanı .uyyş gurban olurum antebime
27 ekim
tahmis kahvesi
grand otelin karşısına da açılmış tahmis kahve.
sözlük bana pendir kimi avrat bul
rabbim herkese hayırlısını nasip etsin.
antepte 80lerde ve 90larda ilkokul öğrencisi olmak
kantinlerde bir simit birde gazoz vardı.ah ah onların tadı bir başka..
eşki alırdık,meybuz...
hakeke oynanırdı,ip atlardık elektirik direklerinde bağlayarak....
zılgıt
bazı anteplilerin kibarlaşma için sarfettikleri kelimelerden biri. zılgıta ;"kılilili çalıyorlar"diyeni gördüm.