gıvıl gıvıl
gece uyku kacar uyuyamazsın.öteden ana gelir. "bæa gız ney bu gıvıl gıvıl geziyn evin içine"deyi ökelenir.
anteplice bilgisayar terimleri
google-gugıl
yapıştır-sillele
kopyala-aynisini goy
gönder-yollaaa
yenile-acer yap
internet-tırınternet(anneannemin deyişi ile)
düzenle-ayerle
birlikte aç-alayını aç
antep aperatifleri
salça ekmek içine bol yeşillik
antepdeki avmlere karşı kapalı çarşı projesi
sanko park vb avmler çarşı esanfının işlerini kesat etti.büyükşehir belediyesi sanırım 14 kasımdan beri başlattıgı bir projeyi yürürlüğe koydu. gaziler-mütercimasım bir yer daha vardı aklımda değil.duydugum kadari ile söylüyorum.buralar kışın alttan ısıtmalı,yazın soğutmalı üstü kapalı olacak.yani bi nevi kapalı çarşı yada avm .çarşıya bugunlerde gidenler görmüştür her yer çamur içinde.ana arvat sövdüydüm ilk önce kazı çalışması sandıydım.ama işin iç yüzü başkaymış.mayıs ayı gibi bitmesi bekleniyor. hayırlı olur inşl.
marketantep
gözel olmuş yapanların emeene sağlık
antepin delisi londrada dahi oldu
gaziantep el sanatları
kilimcilik
antep kilimlerinin hammaddesi öküz, deve ve at tüyü, koyun yünü ve keçi kıllarıdır. antep kilimleri tezgah, şekil, dokunuş biçimleri ve nakışları yönünden diğer yörelerin kilimlerinden çok farklıdır.
kutnuculuk
ham maddesi; floş (suni ipek) ve pamuk ipliği olan ve tamamen el tezgahlarında dokunan kutnu bezi, türkiyede sadece gaziantepte dokunan eski bir dokuma türüdür. kutnu kumaşı, yöresel bir kıyafet olarak kullanıldığı gibi, çeşitli aksesuar, turistik giysi, çanta, terlik, perdelik kumaş ve milli kıyafet olarak da kullanılmaktadır.
aba dokumacılığı
aba, deve, öküz ve at tüyünden, keçi kılından ve koyun yününden dokunan özel bir kumaştan yapılan bir erkek giysisidir. abalar dokunduğu ipin ve kumaşın rengine, boyuna ve giyildiği yörenin ismine göre isimlendirilirler.
zurnacılık
üflemeli halk çalgılarımızın başında gelen zurna, kalın zerdali ağacından yapılır, gaziantepte; tüm kaba zurna, orta kaba zurna ve cura zurna çeşitleri imal edilmektedir.
bakırcılık
gaziantep bakır işlemeciliğinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. bakırlar yekpare olarak imal edilirler, yanı lehim yada bir başka yolla birleştirilme yapılmaz.
sedefcilik
hammaddesi, midye kabuğu, çeşitli teller ve ceviz ağacı olan sedef ve sedefkarlık sanatı ortadoğu ülkelerinde doğmuş ve 15 yy dan sonra osmanlılara geçmiştir sedefçilik asırlarca değişik motif ve desenlerle zenginleştirilerek mimari yapılarda, kullanım eşyalarında ve silah süslemelerinde kullanılmıştır.
gümüş işlemeciliği
yöremizde antik şehir özelliği taşıyan karkamış, dülük, belkıs antik kentleri ve höyüklerden çıkartılan gümüşler, gümüş işçiliğinin ve kullanımının ilimizde ve yöremizde eskiden beri çok yaygın olduğunu göstermektedir, günümüzde hızla çoğalan gümüş işleme atölyeleri bu sanatın gaziantepte çok hızlı geliştiğini ve önemli döviz girdisi sağladığını göstermektedir.
yemenicilik
yemeni, üstü kırmızı ya da siyah deriden tabanı ise köseleden dikilen topuksuz ve çok sıhhatli olan ayakkabılara denir, yemeni diken insana da köşker denir.
antep işi el işlemesi
antep işi, beyaz kumaş üzerine iplik sarılarak ve çekilerek, beyaz, sarı, krem rengi ipliklerle çeşitli susma ve ajurlarla süslenerek işlenir. antep işi, ilk defa antep ve çevresinde ev hanımları tarafından yapıldığı için bu adla adlandırılmıştır, işlemelerin eski türk işleme karekterini taşıması bu işierin yerli halk tarafından yapıldığını göstermektedir, günümüzde işleme tekniği bozulmadan sim, renkli iplikler ve yardımcı nakış iğneleri kullanılarak çok güzel işlemeler yapılmaktadır.
kuyumculuk
altın kolay işlenen, yüksek değerli, paslanmaz metalik bir elementtir. bilinen yazılı kayıtlara göre m.ö. 3200 yıllarında mısır darphanelerinde para olarak basılmıştır. anadoluda ve gaziantep yöresinde m.ö. iii. yüzyılda romalılar döneminde altına rastlanmaktadır. daha önceleri orta asyada yaşayan iskit türklerinin de (m.ö. 1000′li yıllarda) altıncılıkla uğraştıkları bilinmektedir.
türklerin müslümanlığı kabul etmeleriyle altın eşya yapımı azaldı. gaziantep cumhuriyetten önce il olmadığı için il merkezi olan halepten getirilen altınlar burada satılırdı. bu işi de antepte yaşayan ermeniler yapardı. gemolojist nuri durucudan alınan bilgilere göre dağlayan, davoyan, pancaryan, nezaretyan aileleri antepte kuyumculuk yapan ermeni ailelerinin en ünlüleriydi.
bu ailelerin fertlerinin kurtuluş savaşı sonunda türkiyeyi terketmesiyle birlikte kuyumculuk bölgede çok zayıflamıştır. 1918 yılında medineden gelen aslen türkistanlı bir usta olan sait türkistanlinın gayretleriyle kuyumculuk mesleği yavaş yavaş yeniden canlanmaya başlamış, sait türkistanli, ilk önce gümüşçülükle işe başlamıştır. meslekle ilgili olarak yetiştirdiği ustalar arasında şükrü elbay, ibrahim halil, mehmet fazlı, kemal serengil, kırıkhanlı hilmi aşur ve daha birçok ismi saymak mümkündür. gene nuri durucudan ve gaziantep kuyumcular odasından alınan bilgilere göre gaziantepli kuyumcular; halka, renkli taşlı, yakut, zümrüt, firuze ve benzeri renkli taşlı yüzük, çöp, telkari, yılanlı, burmalı, çakma ve benzeri bilezik, kemer ve daha birçok çeşit altın takı imalatı yapmışlar ve talebe uygun olarak da yapmaya devam etmektedirler. buna rağmen cumhuriyet döneminde 1950′li yıllara kadar altın takılar genel olarak dışarıda imal ettirilip gaziantepte satılırdı.
kuyumculuğun merkezi sayılan istanbul ve diğer büyük illerde altından üretilen süs ve takılar, 18 ve daha düşük ayarlı altından, (yeşil altın) takılar üretilip satılırken, gaziantepte kuyumcuların ürettiği takılar 22 ayar denen ve 916 milyem olan altından imal edilmektedir. özellikle son yıllarda gaziantepli imalatçılar ürettikleri mamullerine tse belgeli olduğunu gösteren kendi damgalarını vurmaktadır. bu işlem hem esnaf, hem de tüketici tarafından güven içerisinde gaziantep altının, alınıp satılmasını sağlamıştır.
gaziantepli kuyumcu esnaf ve sanatkar 1972 yılında dernek olarak, 1976 yılından sonra da oda olarak teşkilatlanmış olup, mesleklerini dayanışma içinde sürdürmektedir.
bugün gaziantepte 400 civarında vitrin kuyumcusu 60 civarında imalatçısı ile odaya kayıtlı 568 kuyumcu, 500 civarında işyeri ve bu işyerlerinde çalışan 2000 civarındaki insanıyla gaziantep ekonomisindeki yerini almıştır. yapılmakta olan çalışmalarla türkiyedeki yerini daha ileri noktalara getireceği görülmektedir.
küpçülük
gaziantepte küpçülüğün başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemektedir. ancak çevrede bulunan çeşitli ören yerlerinde yapılan arkeolojik kazılardan, m.ö. 6000-7000 yıllarında (neolitik dönem) yörede seramikçiliğin olduğu anlaşılmaktadır. gene yörede yapılan kazılarda m.ö. 3000-1100 yıllarında (tunç çağı) topraktan yapılan kaplara bol miktarda rastlanmaktadır. daha sonraki dönemlerde de bu tür malzemelerin yapıldığını gösterir parçalara rastlanmıştır. kısacası insanların yöremizde yaygın olarak yaşamaya başladığı günlerden itibaren ilimiz ve çevresinde topraktan çeşitli eşyaların yapılıp kullanıldığı anlaşılmaktadır.
günümüzden 50-100 yıl kadar önce şehir çevresinde bulunan mağaralarda küp yapılan bir çok atölyenin ve atölyelerde çalışan ustaların ve işçilerin olduğu bilinmektedir.
eski dönemlerde toprak eşyalar; kap, kazan, tencere, kupa, küp ve benzeri saklama, pişirme ve servis kapları, diğer kullanımlar için çiçek saksısı, boru, tuğla, çatı örtüleri ve bunlara benzeyen malzemeler olarak üretilmiştir. bakır, çinko, gümüş gibi madenlerin bulunması, kap ve kacak yapımında yeni malzeme ve tekniklerin keşfi, camın mutfak eşyası yapımında yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla topraktan yapma mutfak eşyaların kullanımı yavaş yavaş ortadan kalkmış ve bu nedenle küp ve toprak mutfak malzemesi üreten atölyeler birer birer kapanarak günümüzde bir kaç yaşlı ustanın mecburen yürütmeye çalıştığı bir meslek haline gelmiştir. buna nazaran turizmin gelişmesi, el işçiliğinin az da olsa aranır hale gelmeye başlamasıyla türkiye genelinde olduğu gibi bu işi yapan ustalar teknolojilerini de geliştirerek turistik hatıra eşyası ve şehirlerde park ve bahçelerde kullanılan saksı üretimini yapar hale gelmişlerdir.
küp toprağı iki üç çeşit killi toprak ve silisin karışımından oluşur. bu karışımın çok iyi yoğrularak çamur haline getirilmesi ve uzun bir süre dinlendirilerek mayalanması gerekir. mayalı bu çamur çark denilen ayakla ve motorla çevrilen makinalarda istenildiği gibi şekillendirilir. yapılacak malzemenin büyüklüğüne göre bir, iki veya üç parçadan yapılarak birleştirilip tek parçalı hale getirilir. biraz kuruması için güneşsiz ve rüzgarsız yerde bekletilir. az kuruyan parçaların üzerinde traşlama ve temizlenmesi yapıldıktan sonra çizgileri çekilir. desenler çizilecek ve başka şekiller verilecekse bu işlemlerde yapılarak yeniden kurumaya bırakılır. kurutma işlemi güneşli ve rüzgarlı bir alanda yapılırsa yapılan işlerin renklerinde ve formlarında bozukluklar ve çatlamalar olur. toprak eşyaların kuruması havanın sıcaklığı ve malzemenin büyüklüğüne göre iki ile onbeş gün arasında değişir.
kurutulan parçalar; pişirme fırınlarına, aralarından havanın sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde yerleştirilir ve ısı yavaş yavaş artırılarak 900 ile 1000 derece arasında 9-10 saat pişirilir. bu sürenin sonunda fırın söndürülür ve soğuması için beklenilir.
soğuyan fırından çıkarılan parçalar su kabı, çiçek saksısı ve benzeri amaçlar için kullanılacaksa kullanıma hazır hale gelmiş demektir. şayet sırlı küp yapılacak ise fırınlanıp soğutulmuş parçalar kurşun esaslı sülyen sırla kaplanır ve yeniden fırınlanarak soğuması beklenir. bu şekilde yapılan küpler günümüzde daha ziyade turistik bölgelere, ilimizde turistik eşya satan dükkanlara ve saksı olarak imal edilenler de çiçekçilere satılır.
gaziantepdeki camiler türbeler kiliseler
şeyh fethullah cami ve külliyesi(aşağı şeyh cami-merkez): gazi antepteki en önemli tarihi yapı olup, şehreküstü mahallesindedir. vakfiyelerine göre külliye, cami, zaviye, hamam ve medreseden meydana gelmektedir. bugün medresesi bulunmayan külliyenin diğer bir elemanı olan ve halen faal durumda bulunan kastelini de bu komplekse dahil edebiliriz.(br)(br)ilk devir osmanlı cami plan anlayışını başarılı, fakat değişik bir terkiple bir araya getiren cami, bilhassa tonozuyla türk-islam mimarisinde ayrı bir yere sahiptir.
caminin içinde şeyh fethullah tarafından yazılan, el yazması bir kuran-ı kerim bulunmaktadır.
boyacı cami (merkez): gazi antepin en eski camisi olup, boyacı yusuf ve kadı kemalettin tarafından 1357 yılında yaptırılmıştır. türk memlukluları devrine ait cami, mermer ve çini süslemeleri yönünden çok zengindir. gazi antep ahşap işçiliğinin en eski örneklerinden olan ahşap minber, on iki kollu yıldızlar, palmet, rozet ve geometrik motiflerle süslüdür.
ömeriye cami (merkez): gazi antepin düğmeci mahallesinde bulunan caminin, 1210 yılında tamir geçirdiği kayıtlarda yazmaktadır. kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen caminin, hz. ömer zamanında ya da hz. ömerin kızından olma torunu emevi halifesi ömer bin abdülazizce yaptırıldığı söylenmektedir. caminin bir diğer adı da ömereyn yani iki ömer anlamına gelmektedir.(br)(br)minare şerefesinin korkuluklarında, oyma taş işçiliğinin güzel örnekleri görülebilir.
ahmet çelebi cami (merkez): ulucanlar mahallesindedir. caminin kurucusu peygamber soyundan hacı osmanoğlu şeyh ramazan efendidir. medrese, cami ve kastelden oluşan bir külliyedir. kitabesinden 1672 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. ahşap işçiliği dikkat çekicidir.
yuşa peygamber türbesi (merkez): yuşa peygamber israiloğullarından olup, hz. musanın yeğenidir. israiloğullarını göçebelikten kurtarmış ve arzı kenana yerleştirmiştir. boyacı mahallesinde pir sefa denilen mevkideki bir binanın iki odası içinde iki türbe bulunmaktadır. bunlardan birisi yuşa peygambere, diğeri ise pir sefa hazretlerine aittir.
pir sefa hazretleri türbesi (merkez): pir sefa hazretleri ile yuşa peygamber aynı yerde yatmaktadır. pir sefanın türbesi yerden beş basamak aşağıdadır. rivayete göre; pir sefa, hz. yuşanın türbedarı olup ölünce buraya gömülmüştür. diğer bir rivayete göre, pir sefa medinelidir ve ensardandır. gazi antepin müslümanlar tarafından fethinde hz. ali kumandasında buraya gelmiş karaçomakla yan yana savaşırken, gövdesi ikiye bölünerek şehit olmuştur. bunun üzerine hz. ömer yuşanın yanına defnettirerek kendini peygamberi zişan ile komşu ettim. demiştir.
ökkeşiye hazretleri türbesi (nurdağı): nurdağı ilçesinin güneydoğusunda, bir tepe üzerinde bulunan türbe, gözlühöyüke 17 km mesafededir. ökkeşiye hazretlerinin, hz. ömer zamanında gazi antep ve çevresinin fethi sırasında şehit düşen beş sahabeden biri olduğu söylenmektedir.
rumkale (yavuzeli): gazi antep ilinin, yavuzeli ilçesine bağlı kasaba köyünde bulunan rumkale, fırat nehri ile merzimen çayının birleştiği noktadadır. m.ö. 840 yılında geç hitit döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. hz. isanın 12 havarisinden biri olan johannesin (yuhenna) roma döneminde rumkaleyi merkez yaparak hıristiyanlığın gazi antep yöresinde yayılmasını sağladığı söylenir. kalenin içinde kayadan oyma bir odada yuhennanın incil müsveddesini saklamakta olduğu ve daha sonra beyruta kaçırdığı rivayet olunur. yuhennanın mezarının kalede olduğu ve bu nedenle kutsal sayıldığı da ileri sürülmektedir
antep bedduaları
bedestende canın bazarına oturasın !
dilin lâl ola, gözün kör ola !
dört gişinin çingilinde gelesin !
hanevin harab ola, yurdun yuvan dağıla !
oyum oyum oyulasın, samsak gibi soyulasın !
ulum ulum ulasın, lep lep dökülesin !
aklın barda(a) gırıla !
acıkırım dey sıçmamak
çok cimri insanlar için kullanıla bir tabirdir.
25 aralik
25 aralık gaziantep2in kurtuluşuna 12 gün kalmıştır.(ilgilenenler için etkinlikler)
90. yil
25 aralık kurtuluş bayramımız kutlu olsun!
gaziantep büyükşehir belediyesi 25 aralik kurtuluş kupasi
-
özdemir bey anısına satranç turnuvasi
10 - 11 aralık 2011
yer: şato restoran ( masal parkı içi )
-
kiliç ali bey anısına voleybol turnuvasi
10 - 15 aralık 2011
yer: kâmil ocak spor salonu
-
şehit kamil anısına badminton turnuvasi
17 - 18 aralık 2011
yer: şahinbey özel idare anadolu lisesi spor salonu
-
dr.mecit barlas anısına briç turnuvasi
18 aralık 2011
şato restoran ( masal parkı içi )
-
tüfekçi yusuf anısına basketbol turnuvasi
19 - 23 aralık 2011
yer: kamil ocak spor salonu
-
dokurcum şehitleri anısına futsal turnuvasi
19 - 23 aralık 2011
yer: şahinbey karataş spor salonu
-
teğmen mustafa yavuz anısına bocce ve dart turnuvasi
19 - 23 aralık 2011
yer: bayraktar anadolu lisesi spor salonu
-
karayilan anısına oryantiring turnuvasi
20 aralık 2011
yer: kültür yolu ( kale çevresi )
-
şahinbey anısına kros turnuvasi
21 aralık 2011
yer: kavaklık spor alanı koşu parkuru
-
bilgi ve başvuru için:
gaziantep büyükşehir belediyesi kültür ve sosyal işler daire başkanlığı
amatör sporlar şube müdürlüğü telefon: 0 (342) 211 12 00 / 1639
kültür müdürlüğü telefon: 0 (342) 211 12 00 / 1305
e-posta: kultur.etkinlik@gmail.com
not: başvurular şahsen yapılmalıdır!
depremzedelere hayvanat bahçesi morali
gaziantep halkının ne kadar merhametli oldugunun bir göstergesidir bence.
van'dan gaziantep'e gelen 70 depremzede, polisin düzenlediği etkinlikte moral buldu. gaziantep şahinbey toplum destekli polis şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte depremzedeler çocuklarıyla hayvanat bahçesini gezdi.
kaldıkları gaziantep öğretmenevi ve çeşitli otellerden otobüslerle alınan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu depremzedeler, hayvanat bahçesinde kendilerine tahsis edilen araçlarla gezdi.
birçok hayvanı yakından görme fırsatı bulan depremzedeler, güneşli bir günde stres attı. gezi sırasında polisler çocuklarla yakından ilgilenirken, onlara hayvanlar hakkında bilgi verdi.
vanlı depremzedelerden birsel ağar "iki depremi de van'da yaşadım. gerçekten ailece değil, van halkı olarak hepimizin psikolojisi berbat durumda. ama devletimize, emniyet müdürlüğü'ne minnettarız. her zaman onlar bizlerle beraber. bizler de onların arkasındayız." diye konuştu.
çocuklar ise polisler sayesinde güzel bir gün geçirdiklerini belirtti.
ne diyelim allah razı olsun .bir nebzede insanlara moral olmuştur. evleri,yuvaları hemen geri verilmeyecek,yaralar çabuk kabuk bağlamayacak ancak insanların psikolojiside çok önemli.yardımlarımızı esirgemeyelim inşa'allah
karayılan ın kızı
kurtuluş savaşı yıllarında gaziantep savunmasında önemli bir rol oynayan mehmet karayılan'ın kızı selvi sevimli, 93 yaşında hayatını kaybetti.
adıyaman'ın gölbaşı ilçesine bağlı kösüklü köyünde yaşayan sevimli, geçtiğimiz ay beyin kanaması geçirmişti. yakınları tarafından gaziantep primer hastanesi'ne kaldırılan sevimli, yoğun bakıma alındı. bir ay boyunca burada kalan karayılan'ın kızı dün akşam saatlerinde vefat etti.
4 çocuk ve 10 torun sahibi olan sevimli'nin cenazesi sabah saatlerinde bahaeddin nakıboğlu camindeki gasilhaneye getirildi. şahinbey kaymakamı uğur turan ve askeri yetkililer de camiye gelerek sevimli'nin akrabalarına baş sağlığı dileklerini iletti.
daha sonra alınan türk bayrağına sarılı tabut, gaziantep büyükşehir belediyesi'ne ait cenaze nakil aracıyla adıyaman'ın gölbaşı ilçesine bağlı kösüklü köyüne götürüldü. sevimli'nin cenazesi kösüklü'deki köy mezarlığına defnedildi.
götünde iş olmamak
bunun götünde iş yok æğam (antepli halkı dayım dayım gullanır bu deyimi)
eşşek ölüsü
anam çok gullanır bunu. evde fazlalık eşyalar varsa atmak için mahana uydurur."abowww eşek ölüsü kimin yow "demektn kendini alamaz
telefon çok yazıy
dedem ve ben;
dedem;aloowww neydinizz ananı ver
ben;tamam dede aha veriym
(10 saniye bile gecmemiştir)
dedem;nerde galdı hanı gelmedi gözün kör olmuya telefon çok yaziy
ben; :) gakasdj???
dedem;dıt dıt dıt...
(çok yazdıı için daima telefonlar surata kapatılır genelde yaşlı ihtiyar kesimi yapar bunu)
yavan tarhana
gurtlu tarhana da duyuktum
antepte avratlar için kullanılan benzetmeler
oğlu okumayan annelerin kız arayışları
şu zamanda zor æğam allah yardım eyliye.çoq geziy masimler
web siteleri anteplice olsa
memurlar.net;mæmurlar.ant