şahin bey 1877 yılında antep'te doğdu. 1899'de yemen'e er olarak giden
şahin bey, yemen cephesinde gösterdiği muvaffakiyet ve kahramanlık üzerine başçavuş oldu. 1911'de trablusgarb'a gönüllü olarak gitti, balkan savaşlarında çatalca cephesinde savaştı. halk tarafından şahin bey diye isimlendirildi.
galiçya'da 15. kolorduda, 1917 ekiminde ise sina cephesinde vazife aldı. tehlikeli vazifelere gönüllü olup, görevi başarıyla ifa edince teğmenliğe yükseltilti. 1918 yılında ıngilizlerle sina cephesinde cereyan eden şiddetli bir muharebe neticesinde esir düştü. mısır'daki ıngiliz esir kampında 1919 aralık ayı başlarına kadar esir olarak kaldı, ateşkesden sonra serbest bırakıldı. şahin bey, 13 aralık 1919'da ıstanbul'a geldi ve harbiye nezaretine müracaat ederek vazife istedi.harbiye nezareti tarafından urfa'nın birecik kazası askerlik şubesi başkanlığına tayin olunan şahin bey, işgal altındaki antep'in vaziyetini görerek antep'te kalmaya karar verdi. antep heyet-i merkeziyesine müracaat ederek vazife isteyen şahin bey, heyetin kendisine kilis-antep yolunu kontrol altında tutma vazifesini vermesi üzerine derhal çalışmaya başladı.
kilis-antep yolunu tutarak fransızların antep'e yardım göndermesini 28 mart 1920'ye kadar 100 kişilik birliğiyle engelledi. kilis'ten hareket eden fransızlar'ın şahin bey'in kontrolündeki savunma noktalarına 26 mart 1920'de 3 piyade alayı 200 süvari bir batarya top, 4 tank ile saldırmasıyla çatışmalar başladı. birinci gün fransızllar şahin bey ve kuvvetlerinin tuttuğu siperleri akşama kadar top ve tank ateşi yağdırdı. şahin bey ve kuvvetleri silahlarının yetersizliğinden mukabale edemedi. aynı günün gecesi şahin bey bir gece baskını yapmaya çalışdıysada başarılı olamadı. savunma hattını geri çekti. son kurşununa kadar savaştı, 28 mart 1920'de bu çatışmalar sırasında şehit oldu. gaziantep ve yöresinde milli mücadalenin destanlaşan isimlerindendi. adına pekçok türkü, şiir yazılmıştır. şahinbey ılçesi'nin düztepe semtindeki lise de şehit şahin lisesi adını taşımaktadır.
(bkz:
şahinbey)