gapı daşlamak
yeni dogmus bir bebegin cinsiyetinin erkek olmasi durumunda,bebegin bulundugu evin kapisinin, hisim-akraba,gonu-gom$u tarafindan irili ufakli ta$larla taciz ati$ina maruz kalmasi.
apartman kültürüyle beraber hayatimiza yerle$en celik kapilar ve ''kom$ular rahatsiz olmasin.'' dü$üncesiyle aglaya aglaya tarihin sayfalarina gömdügümüz tatli bir adetimiz.
küçükken karşılığı şeker, çukulata almak olduğu için iple çektiğimiz eylem.
şimdilerde sözlü olarak yapılan eylem.
-- aam ooluuzun çukulatasını isterik, yoosa kapıızı taşlarık haa
% ey aam verek çukulatıızı.
tahta kapılar genellikle galvanizli tenekeyle kaplı olurdu. kapılar, üzerindeki taş izleriy o evde doğan erkek çocuk sayısı hakkında bilgi veren tarih kitabı rolünü üstlenmişti. bu başlık olmasaydı ben hatırlamazdım bile, demek ki kültür hızla erozyona uğruyor.
bu gelenek aslında anteplinin erkek çocuğa ne kadar düşkün olduğunun göstergesidir çünkü kız çocuk doğduğu zaman böyle şeyler yapılmaz...antepte bir evde erkek çocuk doğdumu bayram havası eser bu sevinç kız çocukları için geçerli değildir...dışarda genelde babalar oğlan çocuk hastasıyken antepte bu işe annelerde dahildir..yeni doğum yapan bir kadın eğer erkek çocuk doğurduysa kasım kasım kasılır havasından geçilmez ama kız çocuk doğurduysada sesi kesilir sanki suç işlemiş gibi hisseder kendini...
hatta eskiden erkek çocuk doğdumu yakın akrabalara tepsi tepsi baklava gönderilir konu komşuya çikolata dağıtılırdı ama kız çocuk doğdumu şeker dağıtılırdı ...şeker ucuz olduğu için...
uzun lafın kısası erkek evladı herkes ister ama antepte erkek çocuklara olan düşkünlük bir başkadır,anlatılmaz yaşanır cinsten bir olay yani.
geçen hafta sonu maruz kaldığım bir etkinliktir. yaşatmak yaşatmamak bizim elimizde birazda. bizim mahalleli yaşatıyor demekki.
yeni bebek doğunca mahalle çocuklarının şeker almak içinr toplanarak gerçekleştirdikleri eylem...
hoş bir gelenek ama birçok yerde hala yaşatılıyor...
erkek çocuu olannara teprik hanee.
-la hösün oolun olmuş taman, aaşama gapını daşlarık artı.