antepte sinema kültürü
sinema,insanların hayal gücünün gelişmesine,dünyayı tanımasına ve vizyonunun genişlemesine yardımcı olan görsel anlatım yoludur.1930 larda antep de başlayan sinema gösterilerinin antep halkının gelişmesinde önemli rol oynadıgını düşünüyorum.o günden bu güne emegi gecen herkese teşekkürler.yıl 1935 ler babam 7 yasında iken iki gözü kör olan dedem, babamla birlikte sinemaya giderlermiş.ama o zamanlar sessiz film oynarmış sinemada.buraya kadar normal, gözleri görmeyen dedemin babamla sessiz filme gitmesi sınemayı ne kadar önemsedigini gosterir antep insanının.
kocasının seni sinemaya götüreceğim diyen dezzemin kızı ilk kez sinemaya gitmek için bindikleri otobüsten indikten sonra eşine dönerek "bittimi" diye sorması ailede sinema esprisidir.
güccükken anamgilnen bi filme gettiydik de ne filmi hatırlıyom ne de yerigi
renkli televizonun her eve girmesiynen sinamalara da gidişler azaldıydı haral... songra bende ilk olarak ortahulda titanike gettiydim arı sinemasina ondan kelli hep pirestije gettik. o sene cumhuriyet filmi geldiydi sonra hayatımda izledeim ilk gorhu filmini de pirestijde gördüydüm.
karayılan cad üzerinde yazlık melek sineması, sultan selim mahallesinde yazlık yurt sineması, doğum hastanesinden düzdepeye çıhan yohuşda yanı özdemirbey caddesine konak sinaması, yavuzlar ilkohulunun yanında emek sineması, suburcu caddesindeki şehir işhanının yerinde şehir sineması, söylemez pasajının yanındahı saray işhanının yerinde de saray sineması vardı 70 li yıllarda...
eskilerin anlattıkları galmamıştır benim izlenimlerimle.artık yuha arbet insanlar mı tahılıy ne?
koluna sevgilisini tahan ergen liseli çocuklar mercimee fırına vermek için gediyler.ben sinemayı çok sevmeme ragmen getmek istemeym artık.nette izleym o dæ eyi.
nahıp alide aşklar bi başgaymış yorum
her hafta en az 1 defa yazlık sinemaya gidilirdi. hele bide baban sana bi kahkeyle gazoz aldımmı, tamam işte. insanlar bu yazlık sinemalardan büyük bir kültür birikimi edinmiştir. daha çok çalışmış, daha çok kazanmış daha çok'da paylaşmıştır. nüfusun büyüklüğüne göre bu kadar yazlık sineması olan bir şehir daha yoktur. nakıp ali sinemasının sahibinin 'okuma yazma bilen kadınlara sinema beleş' diye açtığı kampanya çok büyük bir ilgi görmüş, kadınlar okuma kurslarına gitmiştir. biricik antebimizde sinema 1924 yılında başlamıştır. aydınlanmamıza , bilinçlenmemize, okuma yazma oranının yüksek olmasında, din ve devlet işlerini birbirinden ayırmakta, cumhuriyete karşı olan sevgi ve sahiplenmesinde büyük emeği vardır. günümüzdeki antep halkıda böyledir, diyemiyorum maalesef.