süpürge tohumundan başka kayısı çekirdeklerinin içiyle de beslenirlermiş.. çekirdek içindeki arsenikten dolayı da birçok atamız, dedemiz, ninemiz hayatlarını kaybetmiş..
ne kadar doğru bilmiyorum ama savunma zamanında gıda sıkıntısı yüzünden baklava yiyemeyen antepliler ona benzer bir tatlı yapıp yemişler. bugün adını " sütlü nuriye" olarak bildiğimiz tatlı.
rahmetli anneannem derdi ki; çocukları avutmak için sanki yemek pişiyormuş gibi kazanların içinde keçe vs. koyup kaynatırlarmış da,uşaklara pişince yiyceksiniz derlermiş.garibim çocuklar pişicek diye beklerken uyuyakalırlarmış...
birde, arkadaşlar evlerin altındaki geçitlerden bahseden olmamış hiç, dışarı çıkmamak için sokağın başından öbür başına kadar evlerin altından geçitler kazmışlar.geçitlerin girişleri sanki dolap gibi,dolabın alt tahtasını kaldırdığınızda küçük bir merdiven karşınıza çıkıyor.
anneannemin de evinde vardı. hatta oraya geceleri bir kap su ve temiz havlu koyarlardı...
allah gani gani rahmet etsin hepsine, cidden kolay kazanılmamış biz masal gibi dinleyip anlatıyoruz ama yaşandığı zamanlar nasıldı kimbilir???
kadınları mağaralara ya da geniş kuyulara saklamışlar, her on kadının yanına da bir ihtiyar koymuşlar ki fransızlar geldiğinde kendini feda etme pahasına kadınları korusun, fransızlara vermesinler diye..
leblebiyle üzüm kurusundan başka yiyecek hiç birşeyin olmadığını,sürekli bunları yemektende ağızlarının yara olduğunu anlatırlardı.benzer bir öğünde sarıkamışta çıkar karşımıza,üzüm hoşafı ve yarım tayın ekmeği(somundan küçük yapılan asker ekmeği)
aaam bizim çocuklugumuzda bi antep savaşı müzesi vardı, bilmiiym duruy mu? aha o müzede bi ekmek vardı, savaş zamanı yapılık, altında öyle yazıydı. garpız çeerdeğini un edip ondan ekmek yapıylarmış. yanı un olmadığından. şimdi millet artan ekmeği harallan çöpe döküy. akıllanmak için ille düşman ve işgal mı gerek yoorum?
büyük dayım çerkez mamet eski evimizde karayılan çetesiynen defaaten toplantı yaparmış.gendisi karayılanlanla beraber şehit olmuştur(allah rahmet eylesin).evimizin altında bir guyu gapağı var ,o gapaktan aşağa indingmi dünyanın yolu var.galeye dorgu uzanıp gediy.......heyillisi.........
şu anda şehitler caddesinde şehitler camii yanında gaziantep savaş müzesi var. 12 odalı, hayatlı bi antep evi. altında da mağara var tamamı savaş müzesi olarak faaliyet veriyor. girişi ücretsiz herkesin gidip görmesini şiddetle tavsiye ediyorum. içerde antep harbinden kalma silahlar,antep harbiyle ilgili duvarlarda resimlerin ve yazıların olduğu tabelalar, mağara kısmında savaş zamanına ait heykellerle yapılmış canlandırmalar var.
bu konuy entry yazmaya kalksam ne vakit yeter nede sitenin sayfaları, sadece şahinbey ismi ile bilinen komutanın babannemin babasının dayısı oğlu olduğunu söylemem yeterlidir sanırım.