hayatımdaki en güzel lahmacunları yediğim lahmacuncunun bulunduğu mevki. tuğcan otelden heykele doğru giderken, emniyet müdürlüğüne inen üstgeçidin tam karşısındaki aradan çıkılır. zannımca işte oralar eblehan denen yerdir. nefis bir lahmacuncu vardı bir zamanlar. hala durur mu bilmem.
o mahallenin ayrı bir büyüsü vardır.ben ağyolluyum amma çocukluğum orda geçti kışın balık satıp yazın balık satan esnaf, gazeteci said ammi,çapar tv,yıkık gahve (daha durüymü bilmiym yarın gedip bahıcım).o mahallenin dadı ayrıdır.hele bide oradan hastaneye geden ince uzun sokaklarda düşüne düşüne yerirken çocukluğunuz aklığıza gelirse duygulanırsı'ız.
eskiden sahafların olduğu mekan ilk okul ve lise dahil tüm kitaplarımı aldığım 2.el kitapların satıldığı bir ucu çarşıya diğer ucu akyola çıkan antebin nezih mahallelerinden biri.
eblehan'da bir zamanlar antep hapishanesi vardı. hala duruyor mu bilmem. ermenilerden kalma, bir ihtimal ermeni kilisesinden bozma bir yer. eblehan'dan geçerken zaman zaman gardiyanların, ziyaretçisi gelen mahkumları seslendikleri duyulurdu. önce adamın adı bağırılır, sonra "tütünün gelmiş... kapıyaaa.." ünlemi seslendirilirdi.
elbaan..
en eski mahallelerden..
orda oturan eski antepliler herkesi tanır..o nuda tanırlar..
benim herifde elbaanlı..kimi görse tanıy..bizim herifide gören ;
-"rafık sen elbaandansın demi"dey illa sorarlar..
gayacıkdaki mektepde okumuş..
agam şeerin en iyi fırınları ve kasabları burda olur gasap seyfiye eti cektiricin , yan taraf halilede fırına attırıcın mevsimiyse 2 kiloda söörmelik balcan... eblaan anlatılmaz yasanır .
tuğcanın karşısındaki yoldan çıkınca sağ tarafta 2 tane edebiyat sevenler lokali vardır.* geceleri canlı müzik bulunur.* seviyeli mekanlardır, tavsiye edilir.
zamanında ermenilerin ve türklerin bir arada yaşadığı.şu anda tarihi antep evlerinin bulunduğu buram buram antep kokan güzel mekan.gaziantepde çok iyi lahmacun yaptığı düşünülen (bende katılıyorum) önder lahmacuncusu da bu sokakdadır.sokağın sonuna doğru sahaflar tarzı eski kitap satan mekanlar vardır eyüboğlu cami bu semtin sonunda yer almaktadır.yeni yol yapımından sonra devlet hastanesine kadar uzanan bir yol ortaya çıkmıştır.hasan süzer etnoğrafya müzesi de aynı semtdedir.
ali çavuş çıkmazı, elbaaan ın en renkli sokaklarından birisi idi tüm çocukluğum orada geçti, elbaaanın ortasında bir sürü dükkan vardı çarşısı çok güzeldi insanları da samimilerdi. örneğin; yavuz amca vardı yoğurt bakliyat satardı hemen yanında ise ekmek fırını vardı tüm çocuklar sıraya girmesini adam gibi ekmek istemesini oradan öğrenirdi.karşı köşede ise elbaanın en ünlü siması olan deli heyri vardı manavdı tüm gün eski planklardan hint müzikleri çalardı tüm çarşıdan duyulurdu. nil kahvesine inen köşede sayit amca gazete şekerleme vs satardı.
eskiden hapishane olarak kullanılan kilise sonradan camii olarak değiştirildi fakat en acısıda kilise iken duvarlara yapılmış çeşitli kabartma motiflerin kazınması olmuştu resmen tarihi yok etmişlerdi.şimdilerde elbaandan kocaman cadde geçiyor kozanlıya bağlamışlar o eski elbaan bitmiş çocukluğumuzu gömmüşler yıkmışlar....
ali çavuş çıkmazının gara daşlı sokağında az mı oyun oynadık gafamızı yardık gara daşında. az mı dırmandık elektrik direene tam sokağın depesindeki. az mı çektik çıkmaza yapılan sidiklerin kokusunu. hey gidi çocukluğum.