çiğ köfte, malhıtalı köfte (pardon mercimekli köfte olacaktı) meşhur olup türkiye'nin her yerinde yenilir hale gelince simit talebi de arttı doğal olarak. bakliyat satan pek çok firma ürün çeşitlerinin arasına simidi de (pardon ince bulgur olacaktı) kattılar, bir yirmi, yirmi beş senedir.
eh iş ince bulgur olunca çiğ köfte de olur, mercimekli köfte de. (yağlı köfteyi saymıyorum, dışarıda has sadeyağ bulunmuyor)
olur mu gerçekten diye soruyorsanız, olur, ama bazı farklılıklarla. ışte bu farklılıklardan bazıları ve diğer halfelerin de katkılarını rica ediyorum bu arada. (adil olmak için kara simidi devre dışı bıraktım)
1. antep simidinden çiğ köfte yapılır, dışarılı simidinden etli lapa yapılır.
2. antep simidinden yağlı köfte yapılır, dışarılı simidinden yapılmaz, dışarılı yağlı köfteyi bilmez.
3. antep simidinden malhıtalı köfte yapılır, dışarılı simdinden mercimekli lapa yapılır.
4. antep simidinden yapılmış çiğ köfteden yuvalama yapılır, dışarılı simidinden yapılmış etli lapadan yuvalama yapılmaz, çünkü dışarılı yuvalamanın ne olduğunu bilmez.
5. antep simidinden çıtır çıtır içli köfte yapılır, dışarılı simidinden yapılanı ekmek arası köfteye benzer.
6. antep simidinden simit aşı yapılır, aynı şeyi dışarılı simidiylen yaparsanız un çorbası elde edersiniz.
7. antep simidi güzel kokar, dışarılı simidini koklayamazsınız, burnunuza kaçar.
8. antep simidini sadece antepten alabilirsiniz, dışarılı simidi her markette bulunur.
benim aklıma bir kalemde gelenler bunlar, gerisi de diğer halfelere bırakıyorum.
burada antep dışında ikamet eden biri olarak şunu söyleyeyim .dışarılılar simit deyince gözüne bön bön bakıyorlar. ılk geldiğimde markette 2 kg simit ver dediğimde adam '' bura pastanemi ne diyor bu adam simit poğaça filan burada ne gezsin'' gibilerinden ters ters baktı. sonra ince bulgur dedikte meramımızı anladı. ah güzel antebim özledim seni