alkış.
genelde antep düğünlerinde arvatlar yarım halka oluştururlardı. oynayanlar sıraverdi (tek sıra) çirtik atarlar, arhada yarım halka olanlar ise çibik çalarlardı. kaideli ve nizamlı bir oynayış vardı yani. kimse tepiş tepiş olmazdı.
çalgıcı tabir edilen müzisyenler perdenin arkasından oyun havaları çalar kadınları görmezlerdi. arada sadece defci bir kadın olur talepleri o aktarırdı. bir ayağı perde arkasında, diğeri dışarda olurdu.
en menşuru cüydüye adında bir kadındı.
her alkış çibik değildir. mesela gaziantep kamil ocak stadında gaziantepspor gol attığında taraftarın el çırpmasına çibik çalmak denemez. çibik, müziğe uyum sağlayarak, tempolu bir şekilde ellerin birbirine çarpılmasıdır.
alkış ve çibik arasındaki fark sahan kaymağı ve ekmek kaymağı arasındaki fark kadar incedir.
alkış, eller birbirine paralel ve aynı yöne doğrultularak, ellerin 1-2 saniye aralıkla birbirine vurulmasıyken, çibik ellerin birbirine paralel fakat doğrultuları arasında yaklaşık 90 derecelik bir açı oluşturulacak şekilde tutulmasıyla bir ritme eşlik etme amacıyla birbirine vurulmasıdır. çibikte eşlik edilen ritmin hızına göre bir vuruştan diğer bir vuruşa kadar geçen süre 2 ile 5 saniye arasında değişiklik gösterebilir.