bu bir deyimdir.
akşam yemek vakti kaşık çalınmaz ya da akşam yemek vakti kaşık mı çalınır şeklinde söylenilir.
“kaşık çalmak”; iştahla yemek manasına gelir. kaşık çalmak ”ayrıca iki kaşığın ritmik bir şekilde birbirine vurulmasıyla ortaya çıkan, birkaç kişinin birlikte o sese ayak uydurarak oynadığı bir halk oyundur.
"kaşık çalım vakti "ise oyun oynan, eğlenceyle geçirilen vakit olarak ifade edildiği gibi, "kaşık çalımı vakti";akşam yemek saati olarak da bilinir.
oysa “aksam yemek vakti kaşık mı çalınır? “deyimindeki “kaşık çalmak” farklı bir mana taşır. akşam yemeği bizim geleneğimizde aile üyelerinin yemek saatinde eksiksiz bir araya geldiği çok önemli bir andır.
akşam yemek saatinde aile üyelerinin bir arada sofrada hazır bulunması; onların birliğinin, dirliğinin, huzur ve saadetinin, aile kurumuna olan saygının işaretidir. yemek vaktinde aile üyelerinden birinin haber vermeden sofrada bulunmaması terbiyesizlik sayılmazsa bile saygısızlık olarak nitelendirilir. halkımız bu deyimle sofrada ; “aksam yemek vakti kaşık mı çalınır? demekle “ yemek vakti bir bahane bulup, sofrada bulunmamakta neyin nesidir?” demeye getirmiştir.
halkımızın kıvrak zekâsının bireylere nezaketini bozmadan sorumsuzluklarını hatırlatırken” aksam yemek vakti kaşık mı çalınır ?” ifadesiyle ikaz etmiş, sitemini ortaya koymuştur. bu deyim kısaca; bir şeyin zamanda yapılması, verilen sözün vaktinde yerine getirilmesi, kurallara uyulması, sorumsuzlukların hatırlatılması hususunda iğneleyici bir ifade biçimidir. açıklama yazısı ibrahim alisinanoğlu'dan alıntıdır.