yesemek taşocaği ve heykel atölyesi
hitit imparatorluğu'na dair önemli bilgiler vermesi beklenen yesemek taşocağı ve heykel atölyesi, gaziantep'in islahiye ilçesinin yaklaşık 20 kilometre güneydoğusunda bulunuyor. yesemek heykel atölyesi'nin önemi zengin bir taşocağı olduğu kadar eski yakındoğu'nun en büyük atölyesi olmasıdır. taşocağının malzemesini çok ince gözenekli volkanik bir taş olan bazalt oluşturmaktadır.
ortaya çıkarılan yaklaşık 300 heykel incelendiğinde, üç işçilik evresi gözlenmektedir. birinci evredeki taslaklar kabaca biçimlendirilmiş; ikinci evrede ise yer yer perdahlanmaya geçilerek bazı ayrıntıların işlenmeye başladığı görülmektedir. üçüncü devrede ise heykel taslağındaki detaylar artırılmakta, perdahlaması yapılmaktaydı. yesemek'teki atölyede yer alan taslaklar, gönderildikleri ve konumlandırıldıkları yerde tamamlanıyordu. atölyedeki taslakları tipolojik olarak,
# kapı aslanları
# sfenks taslakları
# yuvarlak heykeller
# kabartma taslakları
# farklı tarzda kabartmalar
# mimarlık parçaları olarak sınıflandırmak mümkün.
tarihte bilinen ilk açıkhava heykel atelyesi olan yesemek , hitit imparatoru şuppillulima zamanında m.ö. 1375-1335 yılları arasında açılmış ve burada bölgenin yerli halkı olan hurlar çalışmışlardır. atelyenin takriben bir kilometre batısında taşçı ustalarının , işçilerin evleri ve muhtelif aletleri (taş çekici ,balyoz ,taş kalemi v.b.) bulunmuştur.
*