bööneçe bu başlık nası açılmamış hayret ettim valla.
birinci dünya savaşı'ndan sonra mondros antlaşması'yla antep ıngilizlere bıraklıdı. 1918 yılında ıngilizler antep'i fransızlara bıraktı. bu olayın üzerine antep, kurtuluş şavaşı'ndaki en destansı direnişlerden birine sahne oldu. öyle ki fransızlar bile bu kahramanca direnişe saygı duymuşlardır. ermeniler de fransızlarla işbirliği yapıp halka zülüm ettiler.savunmanın ilk şehidi ise 14 yaşındaki mehmet kâmildir.fransız askerlerinin annesinin peçesini açmak istemesi üzerine yerden aldığı taşlarla annesini kurtarmaya çalışan kamil, franszıların süngüsüyle şehit olur. bunun üzerine ona şehit kamil adı verilir.
artık daha fazla dayanamayan antepliler, 1920 yılında direnişlere başlar. 1920 yılının ocak ayında karayılan komutasındaki çeteler, fransızların bir süvari birliğini pusuya düşürür.
esaretten kurtulup antep'e gelen şahin bey, 200 kişilik çetesiyle 1920 yılının mart ayına kadar antep'e fransızları sokmaz. sadece kendi imkanlarıyla, dışarıdan yardım almadan yapılan kahramanca bir direniştir bu. üstelik o yıllarda antep'te kuraklık vardır.ınsanlar yiyecek bulamıyordur.nihayet 25 aralık 1921'de antep düşman işgalinden kurtulur.bu şanlı direnişle antepliler adlarını tarihe altın harflerle yazdırır...ve tabi ki şehit kamil de...
aynı yıl mustafa kemal atatürk'ün çıkardığı bir yasa ile antep'e gazi ünvanı verilir ve antep,gaziantep olur.
ayrıca bakınız (bkz:
cucus baba)