dr. (bkz:
mecit barlas)
antepin ilk doktorlarında olan mecit bey, kendi hayat hikâyesini yakınlarına, sevdiklerine muhakkak ki anlatmıştır. doğal olarak bundan mahrum olanlar az değildir. dar-ı dünyadan ayrıldığı 1969 yılından beri kendi hayat hikâyesini merak edip de öğrenmek ve bilmek isteyenler için sürpriz 2010 yılının ocak ayında meydana geldi. dr. mecit barlas, bir dönem hatırasını kalem aldığını, az da olsa günlük yazdığını, torunu emre barlasın hazırladığı dr. mecit barlasın anıları isimli kitabından öğrendik.
mecit bey, medrese dersiamı ve rüştiye muallimi bir babanın oğlu olarak 1883te antepte dünyaya gelir. babasının medrese hocalığı dolayısıyla kendisi de aynı eğitimi alır. medrese eğitimi ve rüştiyeyi bitirdikten sonra istanbul tıbbiye mektebini okumak için istanbula yol alır. 1914te diplomasını alarak doktor olur.
balkan savaşları mecit beyin, talebelik yıllarına tekabül eder. bu dönemin şartları gereği kandilli cemile sultan köşkü ile camcı raif paşanın taksimdeki evi hastaneye çevrilir. mecit bey, buralarda asistan olarak çalışır. doktorluktan ilk kazancını da burada aldığını belirtir.
1918de memleketi antepe dönen mecit bey, bir muayenehane açar.
antep savaşında dışarıdan ciddi bir yardım almayan şehir, yokluk, açlık ve bütün yoksulluğuna rağmen fransızlarla mücadele eder. tarihe ii. plevne savunması olarak geçen bu savaşta dr. mecit bey ve arkadaşlarının gayretleri, fedakâr çalışmalarını tarih bugün iftiharla yazmaktadır. dr. mecit bey, asıl şöhretini bu dönemde alır. ilacın, teknik alet adavetin yok denilecek kadar olduğu bir dönemde yaralıların tedavisini, yüzlerce ameliyatı nasıl yaptığını kendi satırlarında anlatır.
(bkz:
antepin efsane doktorları)
* *